Home

Moxa

 

Moxatherapie of moxeren is een oosterse therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van moxa of bijvoet. Men droogt de plant en draait er een sigaar van.

 

Die moxasigaar (moxastick) wordt gebruikt om de huid en acupunctuurpunten warm te maken met de bedoeling de circulatie van bloed en Ki (levensenergie) te stimuleren.

 

Bij het opbranden van de moxastick komt heel veel hitte vrij in een zeer geconcentreerde vorm. Als een acupunctuurpunt met moxa behandeld wordt, dan dringt de intense hitte tot diep in dit punt, waardoor het punt heel sterk gestimuleerd wordt.

 

Moxeren gebeurt vooral bij:

  1. mensen met een yinne conditie en yinne problemen: kouwelijkheid, bleke huidskleur, vermoeidheid, energiegebrek, diarrhee, verkoudheid, spierpijn en -stijfheid, MS, "bevroren" benen, verlammingen, ...
  2. energietoevoer naar een bepaald orgaan via het moxeren van de meridiaan van dit orgaan, activatiepunten en reflexpunten op de voeten/handen.
  3. ontstoren van littekens: vaak zijn littekens enorme storingen in de energiedoorstroming van meridianen en kunnen daardoor zeer veel klachten veroorzaken. Moxeren van deze littekens zal de energiedoorstroming herstellen.
  4. bij onderactiviteit en kouwelijkheid op plekken op het lichaam.