Home

Oorkaarsen

 

De Oorkaars-therapie is een oude therapie, oorspronkelijk afkomstig van de Hopi-indianen uit het Zuiden van Noord-Amerika, waarbij op een zachte manier met holle brandende kaarsen het oor "gereinigd" wordt.

Hoe werkt het precies

 

Dankzij het "schoorsteen -effect" ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en een vibratie van de luchtzuil door de werking van de vlam. Hierdoor wordt het trommelvlies licht gemasseerd hetgeen een drukregulatie in het middenoor tot gevolg heeft. Patiënten spreken van een weldadig, bevrijdend en lichter gevoel in de hoofd-oor-regio.

 

Bij de verdere verbranding, speciaal na het "omklappen " van het verbrande gedeelte, ontstaat een licht pulserende overdruk in de uitwendige gehoorgang en intensiveert de warmte. Deze warmte wordt overgedragen op acupunctuurpunten in het oor (Moxatherapie) en hierdoor worden deze punten gestimuleerd. De aangename warmte verhoogt ook de perifere doorbloeding, activeert het immuun-specifiek afweersysteem en verbetert de ontslakkende werking van de lymfevaten.

 

De damp van de verbrande kruiden diffundeert door het trommelvlies en bereikt het middenoor, het evenwichtsorgaan, het slakkenhuis en het orgaan van Corti. Voorts gaat deze, via de buis van Eustachius, naar de mond-, keel-, neus- en bijholten.

 

Het ruisend zeegeluid, veroorzaakt door de verbranding, zorgt voor een heel ontspannend gevoel.

 

Oorkaarsen worden vaak gebruikt bij:

  1. ontstekingen in/irritaties van keel-, neus-, voorhoofd- en bijholten, oordruk, ("dichtslaan" van het oor) oorpijn, verstopping, keelpijn, beginnende verkoudheid, griep.
  2. vegetatieve storingen, verminderde locale doorbloeding en stofwisseling, overmatige prikkelbaarheid, hyperactiviteit, stress- symptomen, nervositeit, slapeloosheid.
  3. doofheid, oorsuizing, oorruisen (tinnitus)
  4. hoofdpijn, migraine, sinusitis, rhinitis, ontstoken amandelen.

 

Meer dan alleen maar pure ontspanning

 

De met oorkaarsen behandelde personen omschrijven hun ervaring als een intensief gevoel van aangename warmte met een "bevrijdend" aanvoelende drukregeling in het gebied van oor, voorhoofd en bijholten. M.a.w. een weldadig gevoel van verlichting en ook druk- en pijnverminderend in hoofd-, oor- en neuszone. Spontaan kan dit een vrijere neusademhaling en een beter geurvermogen brengen, ook bij een tot dan verstopte neus.

 

 

Hoe verder de kaars opbrandt, hoe intensiever het aangename warmtegevoel zich manifesteert. De lokale aanvoer van warmte stimuleert altijd de perifere bloedsomloop. Het stimuleert eveneens de oor-reflex-zones, waardoor het immuunsysteem verbetert. Via de tunnel van de kaars dringt het licht van de vlam binnen, rijk aan energie, en brengt aan de belangrijke energiecentra een vitale frequentie van het lichtspectrum.

 

Ter info

 

Bij een oorkaars-behandeling worden steeds beide oren, het ene na het andere, behandeld. Per behandeling worden dus 2 oorkaarsen gebruikt.

 

Ik werk enkel met BIOSUN oorkaarsen. Deze worden steeds met de hand gemaakt, met natuurlijke bestanddelen. De holle kaars wordt gemaakt van zuiver natuurlijk katoenen linnen, gedrenkt in 100 % natuurlijke bijenwas, waarin fijngestampte traditionele indiaanse kruiden worden vermengd, waaronder salie, kamille en johanneskruid.

 

Binnenin de kaars zit onderaan een speciale filter (zie foto hiernaast), deze belet dat verbrandingsresten en was in het oor terecht komen