Home Wat is Shiatsu? Waarom Shiatsu? Verloop van een behandeling

Wat is Shiatsu?

 

Shiatsu is drukpuntmassage, voortgekomen uit de traditionele oosterse geneeskunde.

 

Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan ook met de handpalm, elleboog, knie of voet gegeven worden.

 

Door de druk die de behandelaar geeft op het lichaam van de ontvanger, beïnvloedt hij de energiestroom in de energetische kanalen in het lichaam (meridianen). Op die manier worden blokkades weggewerkt zodat de energie terug vrij kan stromen, waardoor het lichaam terug in balans kan komen.

 

Shiatsu is goed te vergelijken met acupunctuur, maar daar wordt gewerkt met naalden die op bepaalde punten (tsubo's) gezet worden, terwijl bij Shiatsu druk gezet wordt met de vingers/handen/... op diezelfde punten. Een ander belangrijk verschil met acupunctuur is het fysieke contact. De patient voelt de warmte van de aanrakingen en ervaart dit als steun. Hierdoor voelt hij zich veilig genoeg om problemen te tonen die normaal afgeschermd worden. Dit is zeer belangrijk, omdat achter iedere klacht die aandacht vraagt, een andere klacht zit die zich verborgen houdt. Juist de aandacht voor deze kwetsbare plekken is het begin van de genezing.

 

Zoals u al zal gemerkt hebben is Shiatsu geen vorm van geneeskunde in de westerse zin van het woord. Shiatsu heeft niet de bedoeling symptomen te bestrijden, maar stimuleert de zelfgenezende kracht van het lichaam zodat ziekte geen kans meer krijgt om zich te manifesteren in een gezond lichaam. Hierdoor kunnen allerlei klachten op een zachte manier aangepakt worden tijdens een behandeling.

 

Naast het drukken van de meridianen/punten worden ook bepaalde stretchings en gewrichtsrotaties uitgevoerd. Hierdoor wordt de mobiliteit en soepelheid van het lichaam vergroot en worden stresspunten ontlast (bij de meeste mensen is dit vooral schouders/nek).

 

In de Shiatsubehandeling verweef ik heel vaak enkele aanvullende therapieën zoals Reiki, Sotai, moxa, voetreflexologie, en oorkaarsen. Deze versterken allemaal de werking van de Shiatsubehandeling op hun eigen manier.

 

Een Shiatsubehandeling is vooral ook heel ontspannend en is aldus ideaal voor mensen die te lijden hebben onder een druk en stresserend leven.