Home Wat is Shiatsu? Waarom Shiatsu? Verloop van een behandeling

Hoe verloopt een Shiatsubehandeling?

 

Het is moeilijk een behandeling op te delen in afzonderlijke gebeurtenissen, aangezien diagnose en behandeling vaak in elkaar overlopen: tijdens de diagnose kunnen emoties loskomen die al een deel zijn van de behandeling en tijdens de behandeling vertelt het lichaam aan de therapeut vaak meer dan wat de patiënt in het inleidend gesprek vermeldde.

 

Toch wil ik graag even uiteenzetten wat u juist kan verwachten van een behandeling

Inleidend gesprek

 

Aan een behandeling gaat steeds een inleidend gesprek vooraf. Tijdens dit gesprek wordt besproken hoe u reageerde op de vorige behandeling en wat juist gewijzigd is aan uw klachten.

 

Indien u voor de eerste keer komt, dan zal dit gesprek wat langer duren, aangezien dan geïnformeerd wordt naar de medische achtergrond, de levenswijze (voeding, slaap, ...), ...

 

 

Diagnose

 

De Shiatsubehandelaar heeft een aantal diagnosetechnieken die hij kan gebruiken om de conditie van de cliënt na te gaan: gelaatsdiagnose, haradiagnose, rugdiagnose, polsdiagnose, spiertesten, ... Aan de hand van de bevindingen wordt een behandeling gegeven die het beste aansluit bij de klachten en conditie van de cliënt op dat ogenblik.

 

Anders dan bij bijvoorbeeld acupunctuur, lopen diagnose en behandelen in elkaar door. Tijdens de behandeling verkrijgt men informatie die gebruikt wordt voor de diagnose. De diagnose zal ook steeds ietwat veranderen, omdat de energie steeds verandert. In de praktijk is diagnose vaak al behandeling en is behandeling ook diagnose. Dit is een groot voordeel van Shiatsu ten opzichte van acupunctuur.

 

De behandelaar kan tijdens de behandeling gebruik maken van reflexzones op de buik en de rug, van polsdiagnose, onderzoek van de beweeglijkheid van de gewrichten en onderzoek van bepaalde energiepunten (tsubo's). Zo kan hij tijdens de behandeling de diagnose aanpassen en controleren wat het resultaat van de behandeling is.

 

 

Behandeling

 

Tijdens de behandeling zelf ligt de cliënt op een futon (een katoenen matras) op de grond. Daarbij moet comfortabele, losse kleding worden gedragen. De cliënt blijft, gedurende de behandeling, volledig gekleed. Bij enkele Shiatsutechnieken moet de cliënt zich gedeeltelijk uitkleden, bijvoorbeeld bij moxa (het toepassen van hitte door middel van brandend bijvoetkruid).

 

 

Na de behandeling

 

Aan het einde van elke sessie wordt de behandeling nog even besproken. Er kan verder advies worden gegeven met betrekking tot eetgewoonten of lichaamsoefeningen. Ook kunnen aanwijzingen of tips gegeven worden om uw leefgewoonten te veranderen.

 

Het staat van tevoren niet vast hoeveel behandelingen u nodig heeft. Dit hangt af van factoren als hoe lang de klacht al bestaat en hoe u reageert op Shiatsu. Uit ervaring (van mijzelf en meerdere patiënten) is wel gebleken dat periodieke behandelingen het verkregen evenwicht in het lichaam in stand houden.

 

 

Tijdsduur

 

De volledige behandeling duurt, met inbegrip van het inleidend gesprek / gesprek achteraf, ongeveer 1 à anderhalf uur.